- مشخصات
- اولین نگارش در سه شنبه, 30 مرداد 1403 08:25
- منتشر شده در سه شنبه, 30 مرداد 1403 08:25
- تعداد بازدید: 56
چالشهایی که در دانشگاه آزاد اسلامی با آن روبهرو هستید، چیست؟
زمان زیادی نمیگذرد از آن روزها که دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی از طرف دانشجویان دانشگاههای دولتی افراد کممهارتی محسوب میشدند. پرداخت شهریه برای ادامۀ تحصیل مهمترین دلیل برای این سوگیری محسوب میشد تا اینکه هر سال دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی در المپیادهای علمی دانشجویی علوم پزشکی کشور خوش درخشیدند. دانشجویان این دانشگاه نشان دادند در حوزۀ ارتقاء سلامت، کاهش مرگومیر نوزادان، واکسیناسیون، بهداشت مادر و کودک و درنهایت ارتقاء سطح سلامتی اعضاء جامعه نقشهای چشمگیری در طول ۳۳ سال حضور خود در کشور ایفا کردهاند. به همین بهانه با سه نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آزاد به گفتگو نشستهایم.
امکانات دانشجویان دانشگاه آزاد اندک است
چالشهایی که در دانشگاه آزاد اسلامی با آن روبهرو هستید، چیست؟
میریان: دانشگاه آزاد از نظر علمی همسطح دیگر دانشگاههای پزشکی کشور است؛ اما از نظر امکانات، دانشگاههای دولتی با توجه به بودجۀ دولتیای که دریافت میکنند، امکانات بیشتری برای دانشجویانشان فراهم میکنند. مثلاًاز نظر علمی در صنعت داروسازی شاهد آن هستیم که بسیاری از مدیران و افراد موفق، از دانشجویان فارغالتحصیل دانشگاه آزاد هستند. دلیل اینکار علاقه و پشتکار دانشجویان است. برخی از اساتید دانشگاه آزاد با دانشگاههای دولتی مشترک است؛ اما برخی اساتید هم صرفاً فقط در دانشگاه آزاد تدریس میکنند. به عقیدۀ بنده تجربۀ اساتید دانشگاه آزاد بیشتر است؛ اما از لحاظ تعداد مقالات شاید اساتید دانشگاههای دولتی برتر باشند. باید به این نکته اشاره کرد که در سازمان غذا و دارو کسانی که فارغالتحصیل دانشگاه آزاد هستند، بسیار موفق حاضر شدهاند.
علیدوستی: بستگی دارد علم را در پژوهش یا آموزش ببینیم. دانشگاه آزاد از نظر آموزش در سالهای گذشته بسیار ارتقا یافته و به دانشگاههای دولتی نزدیکتر شده است. نتیجۀاین حرف را در آزمونهای علوم پایه، رزیدنتی، آزمون جامعۀ داروسازی و علوم پایۀدندانپزشکی میتوان دید. باید اعتراف کنم هنوز چند پلهای با دانشگاههای سراسری فاصله داریم که بخشی از آن مربوط به مسائل بودجه است. بهعنوانمثال در دانشگاه آزاد برای انجام طرحهای بزرگ پژوهشی، بودجۀ لازم وجود نداردو دانشجو باید از جیب خود هزینه کند.
چند وقتی است که اخبار مهاجرت کادر پزشکی بیشتر به گوش میرسد؛ دلیل این مهاجرت چیست؟ برای نگه داشت این سرمایههای ملی چه باید کرد؟
میریان: تبلیغات رسانههایکی از دلایل مهاجرت کادر پزشکی است. نمایش زندگی راحتتر، حقوق و دستمزد بیشترهمچنین تجربۀ زندگی متفاوت موجب شده است تفکر مقایسهای در ذهن جوانان ایجاد شود.
دانشجویان و کادر پزشکی فشار کاری زیادی را متحمل میشوند؛ چرا که نیروی کار به تعداد لازم وجود ندارد. برای حل این مشکل سیاستی مبنی بر افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان اتخاذ شده است. این سیاست مانند تیغ دولبه است؛ زیرا هم میتواند کمبود نیرو را حل کند و هم میتواند افت کیفیت آموزشی را به دنبال داشته باشد. برای نگه داشتن نیروی سلامت در کشور باید شرایط زندگی بهتری را برای این قشر فراهم کرد. شاید اگر درآمد، امکانات زندگی، شرایط طرح و جایگاه کاری این افراد بهبود یابد، تغییری در موج مهاجرت ایجاد شود.
در حال تربیت پزشک برای کشورهای دیگر هستیم/ خروج نخبههای پزشکی از کشور درداست
چطور میتوان یک پزشک یا نخبۀ علمی را برای کشور حفظ کرد؟
رستمی: متأسفانه در حال حاضردر حال تربیت پزشک برای خارج از کشور هستیم. اگر بخواهیم پزشک باتجربه یا نخبۀ علمی برای کشور خودمان تربیت کنیم، باید امکانات را افزایش دهیم. اکنون با افزایش ظرفیت در برخی کلاسها که باید بهصورت عملی تجربه کسب کرد، حدود ۶۰ یا ۷۰ دانشجو حضور دارد. اینها همه امید و کیفیت کار را در دانشجو را بهشدت کاهش میدهد. پیشرفتهای پزشکی قابل چشمپوشی نیست؛ زمانی در شهرستانهای ایران پزشک هندی مردم را معالجه میکرد؛ اما امروزه بهترین جراحیها در همۀ شهرهای ایران انجام میشود. اکنون امکانات پزشکی در تمام نقاط ایران وجود دارد. به نظر میرسد نگهداشتن پزشکان، نیازمند سیاستی کلی است که باید بابت آن فکر شود. خروج نخبههای پزشکی از کشور درداست و باید به آن توجه شود.
برخی معتقدند که دانشجویان دانشگاه آزاد بار علمی کمتری نسبت به دانشجویان دولتی دارند. آیا شما هم با این نظر همعقیده هستید؟
رستمی: فارغالتحصیلان دانشگاه آزاد از نظر بار علمی بهخصوص در علوم پایه تفاوتی با دانشجویان دیگردانشگاهها ندارند. در مباحث دیگر هم با وجود اساتید حاذق هیچ فرقی با دیگر دانشجویان ندارند؛ بارها دیدهایم که دانشجویان دانشگاههای دولتی مثلاً دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با وجود اساتید خوب پس از دو سال، درس را رها کرده و انصراف دادهاند؛ اما در مقابل دانشجوی دانشگاه آزاد تا انتهای راه تلاش کرده و به یک پزشک باتجربه تبدیل شده است. البته باید به این نکته هم توجه کرد که هر ترم ۳ یا ۴ نفراز میان دانشجویان علوم پزشکی آزاد تهران جز ۲.۵ درصد علوم پایه هستند و این خود جهش بزرگی است.
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد
نظر خود را اضافه کنید.